Kemobehandling

Hodgkin.dk

Kemobehandling

På denne side kan du læse om de facts der er omkring kemoen. Som det bliver nævnt gentagne gange, er det jo forskelligt hvordan man reagere på kemoen, men der er da noget som ikke er forskelligt. Derefter kan du læse om hvordan mine behandlinger er gået fra gang til gang.


Den behandling jeg får hedder ABVD. A står for Adriamycin, B står for Bleomycin, V står for Velbe og D står for Dacarbazin. Derudover får man sukkervand og saltvand. Alle delene gives igennem et drop. Behandlingen gives hver 2. uge i op til 12 uger.


Spørg mig ikke endnu om hvad det er for noget stads, men der er helt sikkert en virkning. Jeg møder op om morgenen og får taget en blodprøve. Derefter kommer jeg ind til lægen, som skal høre hvordan det er gået siden sidst. Herefter tager han stilling til hvor meget jeg skal have af de forskellige slags. Nu er der så en ventetid på ca. 1 time. Lægen skal bestille behandlingen, den skal blandes og leveres. Når man så kommer ind er det lidt forskelligt hvor lang tid det tager at løbe ind, men som regel 1½ - 2 timer. 


Kemo er som nævnt noget giftigt stads, og mange får kvalme af det. Derfor får man først noget kvalmestillende inden man få selve behandlingen. Derudover får man 3 piller med hjem man skal tage en samme aften, en morgenen efter og en aftenen efter. Og ydermere får man nogle ekstra piller (Vogalene) med som man kan tage 8 af om dagen.


Efter CT scanning, Ultralyd og Rygmarvsprøve kom lægerne frem til at jeg var på et stadie, der sagde at jeg skulle have 8 gange kemo. Efter kemoen skulle der gå ca. 1 måned og så skulle jeg have 17 gange strålebehandling.


9. maj 2000: Så oprandt dagen for første behandling. Jeg var vel noget nervøs, min mave drillede i hvert fald, som jeg jo efterhånden var vandt til. Det tog ca. 2 timer at få behandlingen. Efter lille smule kvalme, ikke mere end det var til at holde ud, og jeg tog ikke nogle Vogalene. Derudover blev jeg meget træt. Jeg sov om eftermiddagen og næste dag efter morgenmaden måtte jeg lige lægge mig lidt igen. Efter 2 timers søvn stod jeg op og fik lidt frokost for derefter igen lige at tage et par timer mere. Så kunne jeg også lige klare eftermiddagen og aftenen.


23. maj 2000: 2. gang kemo. Min vene blev øm af behandlingen og der måtte sættes ned for tempoet, så det tog ca. 2½ at løbe ind. Det blev hermed afgjort at jeg skulle have lagt et Hickman kateder ind. Kvalmen var stort set som første gang, men jag var dog ikke helt så træt som 1. gang.


7. juni 2000: 3. gang kemo. Denne gang tog det, som første gang ca. 2 timer at løbe ind, men nu har jeg jo også fået lagt mit Hickman kateder ind. Lidt mere træt da jeg kom hjem og lidt mere kvalme. Jeg tog 2 Vogalene efter aftensmaden og alligevel måtte jeg ud og kaste op om aftenen. Derudover havde jeg ondt i min Iskias - en nerve i balderne der kan gøre vanvittigt ondt, samt smerter efter indlæggelsen af Hickman katederet, og det tærer på humøret så jeg havde lige en nedtur. Dagen efter er egentligt gået helt fint hvad angår kemoen.


20. juni 2000: Ja så rundede jeg halvvejen, og absolut ikke uden problemer. Jeg havde kvalme inden behandlingen var sat i gang. Jeg fik lidt mere kvalmestillende end jeg plejer at få. Allerede efter ½ time måtte jeg ud og kaste op og igen efter 1½ time. Så hjalp det til gengæld også. Da jeg kom hjem måtte jeg jo lige have lidt at spise. Efter en god nats søvn på 10 timer har det faktisk været en hel god 2. dag. Jeg måtte lige have en time på sofaen om eftermiddagen.


4. juli: 5. gang kemo. Belært af min kvalme sidste gang, fik jeg denne gang det kvalmestillende samtidigt med at blodprøven blev taget. Jeg ved ikke om det var det der hjalp, men jeg fik da ikke kvalme med det samme.


18.juli: 6 gang kemo.


1. august: 7 og næstsidste gang kemo


15. august: Endelig nåede jeg så sidste gang kemo. Lægen var i første omgang lidt tilbageholdende med at give mig behandlingen, fordi mit Hickman kateder ikke så for godt ud. Da det gik op for ham sagde han at så skulle det også ud bagefter. Det kan du læse mere om under Hickman. Det har egentligt ikke været så slemt denne gang. Jeg har været træt som jeg plejer og har da også haft lidt kvalme, men har været forskånet for opkastninger.