Hickman kateder

Hodgkin.dk

Hickmann kateder

De stoffer man får kan godt virke lokalirriterende i venen og i nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at anlægge et centralt venekateder, kaldet Hickman. Efter 2 gange kemo var mine vener er blevet hårde, så jeg skulle have lagt kateder ind.


I starten af juni fik jeg lagt mit Hickman kateder ind. Operationen gik naturligvis godt. Da jeg kom på hospitalet, fik jeg først lidt beroligende. Derefter blev jeg kørt ned på operationsstuen. Her fik jeg lidt mere beroligende, da jeg ikke er nogen ørn til at holde mig i ro - man har vel nerver, og de er ikke af stål. Jeg skal godt nok love for at det virkede. Jeg tror ikke der gik mere end 2 min. før jeg var lige ved at falde i søvn. Nu blev jeg "pakket ind". Der skal jo dækkes af rundt om det sted katederet lægges ind. Efter

 bedøvelsen, der sved  en lille smule, blev der "åbnet". På mig gik lægen ind lige under mit kravebenet. Her fandt   han den vene (blodåre) han skulle have fat i. Så lagde han slangen ind i venen, og trak den ud et par cm. længere nede. Det øverste hul blev lukket med 3 sting og det nederste med 2, samt et til at holde slangen. Efter operationen blev jeg kørt direkte til røntgen. Her skulle det vise sig at katederet var lagt rigtigt ind. Nu skulle jeg så gå med katederet til jeg var færdig med behandlingerne. Efter operationen kan der godt være en del ømhed, og her er det en rigtig god ting med Panodil, Pinex eller hvad man nu har af smertestillende i huset.

 


Indtil trådene er taget efter 10 dage er der jo en del renholdelse omkring operations arrene. Man starter naturligvis med at vaske hænder, så fjerner man plasteret og vasker hænder igen. Der skal renses med vådservietter, der udleveres af hospitalet. Så skal det tørre i 2 min. og så skal rengøringen lige gentages en gang til, og så 2 min. til inden man kan sætte plaster på.


Fordelen ved dette er at nu er det slut med nåle. Når først katederet ligger der, bliver der taget blodprøver og givet kemo gennem dette. En bagdel kunne være at det er også slut med at gå i vandet et stykke tid, dog ikke i brusebad.


20. juni 2000: Jeg har i dag fået fjernet de første tråde. Det forløb naturligvis uden problemer og huden var vokset pænt sammen. Det nederste sted hvor slangen kommer ud så ikke så godt ud. Der var en smule udflåd, så der blev taget en podning så lægen kan finde ud af om jeg skal have antibiotika. Svaret foreligger i løbet af et par dage og jeg bliver kontaktet hvis der skal foretages yderligere.